| четврток, 6 декември 2018 |

Експерт за труење со храна открива што никогаш не би јадел

Били Марлер поминал повеќе од 20 години работејќи со тужби за труење со храна, а неговите клиенти добивале милионски долари отшети. Решил веќе никогаш да не јаде одреден вид храна, бидејќи, како што му кажува искуството, овие намирници не се вредни за разикиот.

1.Сурови остриги

ostrige-pix

Труење со школки во последните пет години е поголемо во однос на претходните две децении а виновникот е загревањето на водата. Како глобално водата се повеќе се загрева, тоа го поттикнува растот на микробите, кои завршуваат во суровите остриги.

2.Исечкано овошје и зеленчук и подготвено за продажба

povrce-pix

Овој начин на продажба станува се поппуларен. Малер вели дека го избегнува „како чума“. Можеби е полесно за конзумација, но колку повеќе храната се обработува и минува низ повеќе раце, со тоа се зголемуваат шансите за контаминација.

3.Сурови никулци

klice-pix

Суровите никулци биле причина за повеќе од 30 бактериски епидемии, првенствено салмонела и ешерихија коли во последните две децении. Малер вели дека воопшто не ја јаде оваа храна бидејќи постои голем ризик на контаминација.

4.Крвав бифтер

meso-pix

Месото мора да биде термички обработено на висока температура, за да се убијат бактериите кои може да предизвикаат ешерихија коли или салмонела.

5.Сурови јајца

jaja-pix

Може да предизвикаат труење со салмонела и Марлер ги избегнува.

6.Непастеризирано мледо и сокови

mleko-pix

Се повеќе има движења кои  ги охрабруваат луѓето да пијат сурови сокови и млеко, тврдејќи дека пастеризацијата ја намалува нивната хранлива вредност. Марлер вели дека патеризацијата не е опасна, а со прескокнувае на овој сигурносен чекор може да значи и зголемен ризик од контаминација со бактерии, вируси и паразити.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top