На Крстовден важи правилото на строг пост, само на леб и вода, додека храната од животинско потекло е строго забранета. Интересно е дека на Крстовден е дозволено да се јаде грозје, додека друго овошје е забрането.
На Крстовден добро е работодавчите да ги исплатат своите работници. Овој обичај настанал во старите времиња бидејќи на денешен ден се исплаќани работниците кои ги чувале полињата од Ѓурѓовден до Крстовден.
Додека за другите празници обележани со црвено важи дека не траба да се работи, да се чисти и да се работат други работи, на Крстовден е спротивно. На денешен ден е добро да се среди куќата и така, условно кажано, да се подготви за зима.
Постојат обичаи на овој ден да се бере босилок.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Денеска е голем празник: Што треба да направите за среќа и успех?
-
Што велат монасите од Манастирот „СВ. Јован Бигорски“ за празникот Крстовден
-
Вечерва спроти Крстовден, Господ слегува на земјата и ја исполнува секоја желба!
-
Денеска е Св.свештеномаченик Корнилиј: На денот пред Крстовден треба да го направите ова