Верувале или не, омилениот летен десерт, сладоледот, во кој сите ние сакаме да уживаме во топлите летни денови, е корисен за здравјето.
– Сладоледот е богат со калциум. Бидејќи основните состојки за правење сладолед се млеко и слатко овошје, овој десерт е одличен извор на калциум, но и витамин А и Б. Возрасните луѓе имаат високи дневни потреби за калциум, околу 1.000 милиграми дневно, а на бремените жени и деца им е потребно и повеќе.
– Сладоледот помага во одржување на телесната тежина. Заради количината на шеќер и млечни масти се смета дека сладоледот дебели иако некои истражувања го покажуваат спротивното. Калциумот ја намалува калориската вредност на сладоледот па така таа изнесува меѓу 125 и 300 калории на 100 грама производ, велат нутриционистите.
– Сладоледот содри голема количина на витамини и антиоксиданси. .Сладоледот кој се прави од свежо или замрзнато овошје е одличен извор на витамини, додека сладоледот кој се прави од зрна кафе и какао е одличен извор на полифенол, антиоксиданси кои го чува срцето и крвните садови.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.