Научниците дадоа сосема ново значење на терминот „нездрава“ храна –докажаа дека кашкавалот создава зависност како хероинот.
Кашкавалот создава зависност поради протеинот касеин. За време на дигестијата, касеинот ослободува опијати наречени касоморфини, кои според нутриционистот Камерон Велс „си играат со рецепторите за допамин и ја поттикнуваат зависноста“.
Научниците во САД извршиле тестирања врз ученици со цел да утврдат на која храна најмногу се навлечени, а нивните резултати биле споредени со Скалата за зависност од храна на „Јејл“.
Тие откриле дека храната што се наоѓа на врвот има слични особини со дрогите што создаваат зависност – односно брзо се преработуваат и се апсорбираат во телото.
Извештајот, објавен во Нациналната библиотека на медицината во САД, заклучува дека „истражувањето детектирало дека дел од храната создава зависност само поради начинот на кој се процесуира. Колку е попроцесирана и мрсна храната, толку повеќе се поврзува со зависноста од храна“.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.