По христијанскиот празник Прочка почнуваат велигденските пости, кои траат седум недели и во кои се избегнува да се јаде мрсна храна. Малкумина се тие што ќе го истераат целиот пост, затоа и си прават план за исхрана во текот на денот. Оваа, прва недела по Прочка е строг пост или уште се вика и недела на православието. Но, не е важно дали седум дена или седум недели ќе се обидете да го контролирате внесувањето мрсна храна во организмот. Поважно е да ги контролирате мислите, да не мислите грешно, да не посакувате некому лошо. Тоа е и суштината на постот. Да се исчистите телесно и да го прочистите духот од сите зли мисли.
Во овој број ви предлагаме полнета охридска пастрмка. Овој рецепт може да го направите и со мавровска или вруточка пастрмка, нема да згрешите. Сите три споменати риби се вкусни, а зајрето со кое се полни рибата ѝ дава посебен шмек. Важно е само да биде рибата тазе и главната коска лесно да се извади за да може потоа да се наполни рибата.
Вака полнетата риба вообичаено со јаде со компир-салата или со компир со зелје како прилог.
Состојки:
Една пастрмка тешка еден килограм
250 грама кромид
Домати
Црн пипер, црвен пипер
Еден врзоп исечкан магдонос
Масло
2 лимона
Подготовка:
Пастрмката се мие убаво, се чисти од лушпите и целата се става на плоча или на скара да се испече. При печењето се прелева со масло за јадење. Кога е печена, се става на штица, се сече едната страна по должина од главата кон опашката и потоа рибата се отвора. Се вади ’рбетната коска и се чисти однатре. Потоа се посолува, се посипува со црн пипер, се прелева со сок од лимон и се полни со смеса од пржен компир со домати, црн пипер, црвен пипер, исечкан магдонос и сол.
Кога е наполнета, пастрмката се затвара и се доведува во првобитната положба. Се сервира во долгнавеста чинија, така што исечената страна да биде оздола.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.