Чискејк или во превод колач со сирење, воопшто не е традиционален македонски рецепт какви што досега објавувавме во рубриката „Кујнски тефтер“. Но, од секое правило има исклучоци, така што во овој број на читателите им го препорачуваме „нашиот“ чискејк, со оглед на тоа дека има милион рецепти за овој освежувачки и вкусен десерт.
Кога се подготвува во Италија, најчесто се става сирење маскарпоне или рикота – тоа се, во принцип, несолени сирења, кои ние во Македонија не сме научени да ги јадеме во секојдневната исхрана, а Американците го подготвуваат со крем-сирење.
Американците си го имаат присвоено чискејкот како нивни национален десерт. Секој тој што бил во Америка знае дека овој колач ќе го сретнете секаде – од обични ресторани, преку познати слаткарници, па сѐ до ексклузивни места за уживање во добрата храна.
За њујорчаните, чискејкот е „нивни“. Ако си бил во Њујорк, а не си пробал чискејк, исто како да не си бил.
Во Македонија почнаа сѐ почесто да го прават во слаткарниците, а го има и во фрижидерите во големите маркети. Сите имаат различен вкус и се разликуваат по нешто. Некој додава карамела озгора, некој го прави со сирење, некој со крем-сирење, некој во основата става чајни колачиња, некој бисквити или мелени бисквити. Ама заедничко е што сите уживаат!
Состојки
200 грама мелени бисквити
125 грама путер
200 мл слатка павлака за готвење
200 мл кисела павлака
200-250 грама маскарпоне (слатко сирење) или друго несолено сирење
300 грама овошје по избор: вишни, малини, капини, боровинки
Пудинг од ванила
7 лажици шеќер
500 милилитри вода
Подготовка
Путерот се мати со миксер и потоа во него се додаваат мелените бисквити. Заедно се мешаат и потоа се натапкуваат во плехот каде што ќе се печат. Рерната се загрева на 200 степени и потоа се намалува, а оваа смеса се пече кратко, само пет минути, колку да се засуши.
Киселата павлака и сирењето маскарпоне се матат со миксер и потоа се додава во нив четири лажици шеќер. Откако оваа смеса е изматена, се додава слатката павлака. Целиот фил се истура врз оладеното тесто од бисквити и путер.
Врз кремата се реди овошјето. Со него се покрива целата површина. Врз овошјето се истура прелив за торта или пудинг од ванила. Пудингот се прави со вода, не со млеко. Во него се додаваат три лажици шеќер. Откако ќе се олади, се истура над овошјето.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.