Салама? Блага? Со урми, смокви, ореви? Блага салама, така се вика овој колач? Смешно име..
Прва асоцијација за салама е сувомесен производ – печеница, свински врат, каре, можеби некој паризер, ама блага салама е малку невообичаено. Но, кога ќе ја пробате, нема да можете да престанете да ја јадете. Па, кој би престанал кога во неа има урми, смокви, ореви? Вкусно, превкусно.
Ја има во две варијанти – посна, која се подготвува без јајца, но со исцеден сок од портокал и „мрсна“ со јајца и со изрендана кора од портокал. Ова е и така „старински“ колач, а порано, во недостиг од секакви зачини и додатоци, освен циметот, речиси во секој колач се додавало и изрендана кора од лимон или од портокал. Овој колач не е од тој што вообичаено се прави дома кога ви се јаде нешто благо, туку од тие „специјалните“ – за слави и за имендени. Што би рекле старите, „богат е“ – мислејќи на оревите, урмите, смоковите, кои не се купувале толку често во домаќинствата. Денес некаде, можеби, се вообичаени, но за мене благата салама е богата само и исклучително со вкусови!
Состојки:
250 грама ореви
250 грама урми
250 смокви
3 лажици брашно
100 грама шеќер во прав
2 јајца
Кора од портокал
Подготовка:
Урмите, смоквите и оревите се сечкаат на ситни парчиња. Потоа се ставаат во голем сад во кој се додаваат брашното, шеќерот во прав, едно цело јајце и кора од портокал. Портокалот убаво се мие и потоа се ренда кората, ама само површинскиот дел. И таа се додава во смесата. Второто јајце се крши и во смесата се додава само белката. Жолчката се остава на страна, во една шолја.
Откако убаво ќе се измешаат состојките, смесата се истура на фолија во која претходно се капнува масло за јадење. Смесата се развлекува на фолијата и потоа со фолијата се формира ролна. Фолијата се вади и саламата се става во тава да се пече. Во тавата се става хартија за печење, па се додава саламата. Пред да се стави саламата во рерна да се пече, се премачкува со жолчката, претходно изматена.
Рерната се загрева на 200 степени, и потоа саламата да пече околу 30 минути. Додека се пече саламата, се намалува температурата.
Откако убаво ќе се олади се сече на тенки парчиња.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.