| четврток, 6 декември 2018 |

Пол­не­ти ти­квич­ки

polneti tikvici

На па­за­ри­те мо­же да нај­де­те уба­ви, вкус­ни мла­ди ти­квич­ки би­деј­ќи се­га им е се­зо­на­та. Мо­же­те да ги го­тви­те, да ги пе­че­те со си­ре­ње и со за­чи­ни, да ги при­го­тви­те со ки­се­ло мле­ко, лук, оцет, да ги пр­жи­те, а ние ви пред­ла­га­ме да ги на­пол­ни­те со ме­со. Tие што не се го­ле­ми љу­би­те­ли на ме­со, ти­квич­ки­те мо­же да ги на­пол­нат со ориз, мор­ко­ви, до­ма­ти и со за­чи­ни по жел­ба.

Со­стој­ки:

8 ма­ли ти­квич­ки со ед­на­ква го­ле­ми­на

100 гра­ма мас­ло за ја­де­ње

100 гра­ма кро­мид

250 гра­ма ме­ле­но ме­со

80 гра­ма ориз

1 јај­це

Маг­до­нос, црн пи­пер, сол

1 мор­ков

2 до­ма­та

1 ла­жи­ца цр­вен пи­пер

2 дл су­па

Под­го­то­вка: Ти­квич­ки­те се изд­ла­бу­ва­ат и со ла­жич­ка им се ва­ди вна­треш­но­ста. Се пол­нат со сме­са за пол­не­ње, се ре­дат во емај­ли­ран сад, се по­си­пу­ва­ат со до­ма­ти исе­че­ни на коц­ки и со сит­но изрен­да­ни мор­ко­ви. По­тоа ти­квич­ки­те се на­ле­ва­ат со су­па или со во­да и се пе­чат 30 ми­ну­ти во рер­на. На крај ти­квич­ки­те се пре­ле­ва­ат со пре­лив и по­втор­но се ста­ва­ат во рер­на да се пе­чат уште 15 ми­ну­ти на сред­на тем­пе­ра­ту­ра.

При­го­тву­ва­ње на сме­са­та за пол­не­ње: Сит­но исеч­ка­ни­от кро­мид се пр­жи на мас­ло. Во ис­пр­же­ни­от кро­мид се до­да­ва ме­ле­но­то ме­со и за­ед­но се пр­жат. По­тоа се до­да­ва истре­бе­ни­от и из­ми­ен ориз, се по­со­лу­ва, се до­да­ва црн пи­пер и мал­ку су­па и на крај се оста­ва сме­са­та да се дин­сту­ва. На крај, ко­га е ме­со­то по­лу­ме­ко, се до­да­ва­ат исеч­ка­ни­от маг­до­нос и јај­це­то.

При­го­тву­ва­ње на пре­ли­вот: Од 20 гра­ма мас­ло за ја­де­ње и ед­на ла­жи­ца браш­но и цр­вен пи­пер се пра­ви за­пр­шка. За­пр­шка­та се на­ле­ва со су­па, се оста­ва да се зо­врие и се пре­ле­ва пре­ку ти­квич­ки­те.

Мо­же да се упо­тре­бат и по­го­ле­ми ти­квич­ки. То­гаш се опре­де­лу­ва по ед­на ти­квич­ка на ли­це или при­го­тве­ни­те ти­квич­ки, пред да се слу­жат, се се­чат на со­од­вет­ни пар­чи­ња.

Пол­не­ти ти­квич­ки мо­же да се при­го­тву­ва­ат и во сос од јај­ца из­ма­те­ни со мле­ко.

Уживајте во вкусната храна.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top