| четврток, 6 декември 2018 |

Пос­ни пол­не­ти су­ви пи­пер­ки

posni-polneti-suvi-piperki

Пи­пер­ка­та е зе­лен­чук бо­гат со ви­та­мин Ц, кој не се гу­би ни по за­мрз­ну­ва­ње­то, ни по ки­се­ле­ње­то. Спо­ред бо­ја­та, мо­же да би­де зе­ле­на, жол­та и цр­ве­на, а спо­ред вку­сот бла­га или лу­та. Лу­та­та е не­за­мен­ли­ва во при­го­тву­ва­ње пи­кант­ни ја­де­ња. Се ја­де све­жа, се упо­тре­бу­ва во са­ла­ти, се пр­жи, пе­че, а се ко­ри­сти и за пол­не­ње и за ки­се­ле­ње. Бла­га­та су­ше­на и ме­ле­на пи­пер­ка е ос­но­ва за мно­гу ја­де­ња и до­да­ток за пи­кан­тен вкус.

Со­стој­ки:

10 су­ви пи­пер­ки

200 гра­ма ориз

100 гра­ма мор­ков

50 гра­ма праз

2 гла­ви­ци кро­мид

3 чеш­ни­ња лук

1 лив­че ла­вров лист

50 гра­ма це­лер

Маг­до­нос

Црн пи­пер, сол

50 ми­ли­ли­три мас­ло за ја­де­ње

Под­го­то­вка:

Су­ви­те пи­пер­ки се по­па­ру­ва­ат во сад со вре­ла во­да. Та­му тре­ба да оста­нат еден или два ча­са за да ја впи­јат уба­во теч­но­ста.
Ори­зот се мие уба­во и се оста­ва во во­да.

Сит­но се сеч­ка­ат кро­ми­дот, лу­кот и пра­зот и се пр­жат на мал­ку мас­ло за ја­де­ње. Отка­ко ќе се из­дин­сту­ва­ат, се до­да­ва­ат це­ле­рот и мор­ко­вот, исто та­ка, сит­но исеч­ка­ни. На крај се за­чи­ну­ва­ат со сол, црн пи­пер и со маг­до­нос и се оста­ва­ат да се пр­жат на ти­вок оган. Ко­га со­стој­ки­те ќе би­дат омек­на­ти, се до­да­ва ори­зот и се пре­ле­ва со во­да. Се на­ма­лу­ва тем­пе­ра­ту­ра­та и сме­са­та се дин­сту­ва по­ло­ви­на час.

Еден под­ла­бок сад се пре­мач­ку­ва со мас­ло за ја­де­ње. Пи­пер­ки­те се це­дат од во­да­та и се пол­нат со сме­са­та и се ре­дат во са­дот. Под­го­тве­ни­те пол­не­ти пи­пер­ки се пре­ле­ва­ат со 200 ми­ли­ли­три во­да и се пе­чат во рер­на на 200 сте­пе­ни.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top