| четврток, 6 декември 2018 |

Правила за подготовка на туршија – ова е рецептот за да ви трае до следната пролет

За туршијата е многу важно да одберете здрави и свежи плодови.

СОСТОЈКИ:

зеленчук
10 л. вода
300 гр. сол
200 мл. есенција
20 гр. винобран
20 гр. конзерванс

ПОДГОТОВКА:

Се мие зеленчукот кој ќе го одберете, карфиолот се дели на цветови, се лупи и сече на тркалца морковот, се кратат дршките на пиперките, се реди се во буре, а може да додадете и ¼ зелка.
На секој ред се става по малку шеќер.
Се притиска со нешто тешко.
Се спрема преливот со тоа што се варат винобран и конзерванс во литро вода, па се додаваат во 9 литри вода.
Се става есенцијата на крај.

Се става се во бурето.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top