Глутен е протеин кој на колачите им дава волумен, а на лебот мекост, но се почесто не е пожелен во исхраната. Сепак, со порастот на производите кои се „глутен-фри“, многу од нас имаат пробле со овој протеин.
Конвенционалната медицина смета дека глутенот не предизвикува проблеми по физичкото здравје, освен во случајот на оние кои имаат целилакија – болест во која имуниот систем е интолерантен на глутен кој предизвикува воспаление на стомакот и симптоми како што се надуеност, болка и дијареа дури и во случај на конзумиррање на мали количини.
Затоа, ако немате целилакија, нема поента да јадете производи без глутен, посебно затоа што овие намирници се трипати поскапи од обичните.
Меѓутоа, студиите покажале дека дури и оние кои немаат целикалија, храната без глутен повеќе им годи. Сега се сложуваат и експертите. Храната без глутен ги подобрува симптомите кај луѓете кои немаат целикалија, но тоа не е затоа што ви пречи глутенот.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Последни
-
Сензационално: Северина се разведува од Игор, поради познатата водителка!
-
Фатална сообраќајка кај Струмица: Со „Корса“ излетал од патот, загинал на лице место
-
Шон Пен во Истанбул: Ќе снима документарец за убиениот новинар Џамал Кашоги (видео)
-
Димитров: Зборовите „нација со комплекс“ се извадени од контекст