
Иако често се меша со коренот од магдоносот, пашканатот е сосема поинаков зеленчук и има бројни благотворни својства.
Станува збор за двегодишна билка богата со етерични масла, минерали, влакна и витамини како што се Б, Ц и Е. Пашканатот е еден од најпознатите билни извори на калиум и го штити здравјето на срцето, белите дробови и бубрезите.
Пашканатот е добар диуретик и го забрзува исфрлувањето на водата од организмот. Благотворно делува и на крвниот притисок, крвните садови, грчевите во стомакот, зголемената телесна температура и проблемите со системот за варење.
Можете да го користите цел – од коренот до листовите. Најчесто се користи коренот, кој се додава во супите и варивата на ист начин како морковите, а листовите можете да ги користите токму како и листовите од магдоносот.
Чувајте го во фрижидер во пластична кесичка од која претходно сте го отстраниле воздухот.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Последни
-
Сензационално: Северина се разведува од Игор, поради познатата водителка!
-
Фатална сообраќајка кај Струмица: Со „Корса“ излетал од патот, загинал на лице место
-
Шон Пен во Истанбул: Ќе снима документарец за убиениот новинар Џамал Кашоги (видео)
-
Димитров: Зборовите „нација со комплекс“ се извадени од контекст


