Минатата недела неколку деца беа заразени од жолтица во скопските училишта. Жолтицата има сезонски карактер и најчесто се јавува во есенско-зимскиот период, а времето на инкубација вообичаено е од 14 до 28 дена.
Таа најчесто се внесува преку:
-Консумирање на храна приготвена од инфицирано лице, кое не практикува темелно миење на рацете по посета на тоалет;
-Близок контакт со инфицирано лице (дури и во случај да нема симптоми);
-Пиење на контаминирана вода;
-Сексуален контакт со инфицирано лице (особено кај хомосексуалци).
-Вирусот не може да се пренесе преку кашлање, кивање или престојување во иста просторија со инфицирано лице (под услов да нема близок контакт).
Симптоми и знаци на жолтицата се:
-Малаксаност;
-Гадење и повраќање;
-Стомачна болка, особено во горниот десен дел (тоа е местоположбата на црниот дроб);
-Губење на апетит;
-Болка во мускулите;
-Покачена температура;
-Темно обојување на урина;
-Пожолтување на белките на очите и кожата (иктерус).
Заболувањето најчесто трае околу 1 до 2 месеци, а во ретки случаи може да перзистира и до 6 месеци. Одредени лица кои имаат ХАВ инфекција може да не манифестираат никаква симптоматологија.
Со цел да се заштитите од вирусот практикувајте ги следниве совети:
-Одржувајте лична хигиена. Секогаш темелно мијте ги рацете со сапун и топла вода по одење во тоалет, менување на пелени и пред готвење, сервирање и консумирање на храна.
-Варете ја храната на 85°С. На овој начин се инактивира ХАВ, а со тоа се заштитувате од пренос на инфекцијата, освен ако загадувањето на храната не настане по загревањето.
-Пред да консумирате овошје и зеленчук излупете го и добро измијте го.
-Не споделувајте четка за заби, крпа, прибор за јадење и други лични предмети.
-Доколку се сомневате во квалитетот на водата која ја пиете, зовријте ја.
-Избегнувајте консумирање на сирова риба и месо.
-Користете заштита при сексуален однос.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.