Еден кардиохирург тврди дека поголемиот број од тестото кое секојдневно го јадеме не е добро за нашето здравје
Стиген Гандри во својата книга советува да не се јаде лектин, односно растителни протеини меѓу кои спаѓа и глутенот.
Тој тврди дека лектините кои се наоѓаат во некои видови овошје и зеленчук се виновни за „хемиската војна“ против нашите тела секој пат кога ги јадеме.
Гендри има рецепт за леб без лектин кој се состои од бадемово и кокосово брашно и семки.
И покрај неговите тврдења, некои неодамна објавени студии покажале дека безглутенската храна може да им предизвика повеќе штета отколку корист на луѓето кои немаат проблеми со глутенот во исхраната.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Последни
-
Сензационално: Северина се разведува од Игор, поради познатата водителка!
-
Фатална сообраќајка кај Струмица: Со „Корса“ излетал од патот, загинал на лице место
-
Шон Пен во Истанбул: Ќе снима документарец за убиениот новинар Џамал Кашоги (видео)
-
Димитров: Зборовите „нација со комплекс“ се извадени од контекст