| четврток, 6 декември 2018 |

Подгответе го организмот за есенските студени денови: Маџун за имунитет

Маџунот е природен производ добиен од гроздов сок (шира) на најквалитетните видови лоза. Изобилува со минерали, витамини, енергетски супстанции, танини, флавоноиди, органски киселини, гликоза и фруктоза од шеќерите што се застапени во ширата како неопходни елементи што ја овозможуваат неопходната енергија за работа на мускулите, а посебно на срцевиот мускул.

Се препорачува за: зајакнување на имунолошкиот систем кај децата, возрасни како и кај спортисти.

Маџунот е ефикасно природно средство кое помага при:

  1. ·         инфекција на дишните органи
  2. ·         нарушена функција на хепар, хепатит (жолтица, алкохолизам)
  3. ·         психички нарушувања
  4. ·         прекумерна тежина.
  5. ·         настинки
  6. ·         инфекции на респираторниот тракт

Маџунот е 100% природен производ без додаток на шеќер, адитиви и конзерванси. Токму поради тоа тој претставува вистинска ризница на неопходни хранливи состојки кој ќе ви помогнат да го сочувате и подобрите здравјето.

Постои бел и црн маџун. Најчесто се продава црниот маџун заради полифенолите кои ги содржат црните сорти на грозје, а кои ги нема во белиот гроздов концентрат. Црниот најчесто се прави од вранец бидејќи е најбогата сорта со боени материи, шеќери и полифеноли, а од друга страна е и најзастапена црна сорта во Тиквешијата.

Црниот маџун содржи:

  • Антиоксиданси – Најпознат антиоксиданс е ресфератролот кој го смалува вишокот на холестерол, спречува артериосклероза, дава еластичност, го намалува ризикот од срцеви и мозочни удари. Докажано е дека е и анти-канцероген, анти-вирусен.
  • Минерални материи
  • Органски материи во природна форма како што се винска, млечна, јаболкова и лимонова киселина.

Има таква структура на шеќери која е идентична како кај пчелиниот мед , односно 50% гликоза (гроздов шеќер) и 50% фруктоза (овошен шеќер). Поради тоа многу е погоден за закрепнување на имунолошкиот систем кај човекот, т.е. луѓе после операција , особено за прележани од хепатит.

  • Не содржи масти

Употреба за зголемување на имунитет:

  1. За доенчиња по 11 месечна возраст – ½ лажичка во оброк, максимум 3 пати неделно.
  2. За деца над една година – 1 лажичка во оброк, чај или вода, секој ден.
  3. За возрасни – 1 супена лажица, 1 до 2 пати дневно растворена во вода или чај.

 

извор: Здрава храна здрави деца

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top