За верниците почнаа Петровденските пости, востановени во духот на светите апостоли Петар и Павле.
Овој пост е сличен на Божиќниот но е пократок и нешто поблаг од него. Оние што постат од денеска не би требало да јадат месо, јајца, павлака, сирење, кајмак, чоколада и се што спаѓа во мрсна храна. Риба, вино и зејтин можат да се јадат секој ден освен во среда и петок, кога се пости со вода.
Ден воочи Петровден исто така строго се пости, освен ако падне во сабота или недела, кога е дозволена употреба на зејтин. Ако Петровден падне во среда или петок, тој ден не мрсиме, а може да се јаде само риба, вино и зејтин.
Постот се завршува на 12 јули, празник посветен на светителите Петар и Павле.
Целата на постот, како што наложува верата, не може да се постигне само со воздржување од мрсна храна, туку и воздржување од лоши мисли, зборови и дела и задолжителна молитва.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Ако сте љубител на јаболка, на Петровден никако не сечете ги со нож, а во зорите треба…
-
Доаѓа големиот празник Петровден: Еве што треба да правите за да ве следи среќа
-
Утре е Петровден: Една овошка никако не смеете да ја сечете со нож, а еве што треба да направите во мугри
-
Помолете се пред Петровден