Брзи, вкусни јадења кои се приготвуваат за дваесетина минути со многу свеж зеленчук, овошје и убаво месо, низ разговор, шега и непосредност, и сето тоа залеано со убаво вино. Тоа е идејата за уживање и за готвење на шефот Марк де Јонг, белгиски готвач со македонско потекло. Тој пред две години дошол во Македонија на само три месеци, но, ете, судбината сакала поинаку, па шармантниот Марк втора година живее во Македонија и, како што ни раскажа, засега тука го планира својот живот.
Познат како готвач во кулинарското шоу „Брза кујна“ на телевизијата „Сител“, Де Јонг во овој период е ангажиран и во „Јавна соба“, Центарот за дизајн и иновации, кој е лулка на креативните индустрии во земјава и во регионот. „Јавна соба“ организира саеми на мали бизниси од регионите во Македонија, каде што се изложуваат и продаваат производи карактеристични за регионот, а Де Јонг е специјален гостин. Тој за гостите готви јадења специфични за секој регион и се обидува да ги осовремени преку збогатување со локални зачини. Тој го менува и начинот на сервирање на јадењата. Од есен, „Јавна соба“ планира да почне со работа и Центарот за гастрономија, а Де Јонг треба да биде еден од готвачите што ќе им предаваат на посетителите на курсот.
– Во Македонија стигнав пред две години. Првпат кога дојдов, планирав да останам три месеци, сакав само да видам како е. Моето потекло е од Македонија. Баба ми, дедо ми, мајка ми, вујко ми, сите живееле во Македонија до 1963 година. Заминале во Белгија во 1963 година. Јас сум роден во Белгија во 1968 година. Живеев кај баба ми до мојата 12-годишна возраст. Благодарение на неа, го научив македонскиот јазик. Таа ми ја всади и љубовта кон македонската кујна. Но, годините си поминуваа, јас растев и сѐ помалку го зборував мајчиниот јазик, практично го заборавив. За жал, баба ми почина пред 10 години и пред да почине, јас ѝ ветив дека еден ден ќе се вратам во родната земја Македонија за таму нешто да создадам. И ете, тоа се случува. Јас љубовта кон кујната сакам да ја споделам со сите луѓе – вели Де Јонг.
За него е најголем комплимент кога ќе се испразнат чиниите со храна . Тој сака да готви за други, ужива и кога тие уживаат во храната, но најсреќен е кога чиниите се празни. Исто како и нашите баби, кои секогаш ни велеа чинијата да биде празна.
Тој е многу популарен во светот на гастрономијата, а неговото искуство е збогатено со многу награди и признанија.
– Во Белгија завршив школа за готвачи и сега сум шеф. Пред да дојдам во Македонија, имав ресторан во Белгија кој се викаше „Палета на вкусови“. Работев за сенатори, за министри, работев и дома, на повик, приватно. Во мојот ресторан во Белгија можеа да дојдат дваесетина луѓе и да уживаат во храната. Во тој ресторан немаше мени, туку секое утро одев на пазар и од продуктите таму се инспирирав и го правев дневното мени – раскажува Де Јонг.
Тој признава дека македонската кујна го воодушевува, особено зеленчукот, овошјето и месото, кои се многу вкусни.
– Македонската кујна е многу богата, но некогаш јадењата се приготвуваат премногу долго, се варат или печат, термички долго се обработува. Таа кујна може да се смени. Затоа и во „Брза кујна“ покажувам како за кратко време, со домашни намирници може да се зготви вкусно јадење. Ова кулинарско шоу има поинаков концепт, различен од сите други емисии посветени на кулинарските вештини. Не сакам да ги критикувам другите кулинарски емисии што се емитуваат во етерот, но во „Брза кујна“ сакаме да покажеме нешто поинакво. Тука има многу шега, луѓето уживаат, има атмосфера и со минимум продукти, за 20 минути готвиме пет јадења – вели Де Јонг.
Тој говори и за својот ангажман во „Јавна соба“.
– Веќе имавме неколку тематски вечери посветени на некои национални кујни, како француска и шпанска вечера. Од септември ќе почнеме да правиме двапати месечно тематски, специфични вечери. Ќе почнеме со белгиска вечера, ќе готвиме белгиски јадења. Во Центарот за гастрономија во „Јавна соба“ ќе им држам часови на 10-12 луѓе. Центарот ќе биде отворен за сите, за обични луѓе кои сакаат да научат тајни за готвење од големи шефови. Ќе има време и за учење, и за дружење, и за уживање. Сакам сѐ што ќе приготвам, потоа да седнеме на маса, да јадеме, со убаво вино и да уживаме во храната и во виното – вели овој шармантен Белгиец со македонско срце.
Кога е во Белгија, тој многу сака да јаде морска храна, која, исто така, сака и да ја готви.
– Јас многу сакам да приготвувам риба и морски плодови. Едноставно, ги обожавам. Сега во Македонија ги готвам поретко, но се наоѓаат убави парчиња туна, рак, лосос. Нив ги готвев во Белгија бидејќи тоа беше многу барано. Сега во Македонија мојата кујна целосно се смени. Почесто готвам вегетаријански јадења кои имаат медитерански вкус. Помалку употребувам месо, почесто риба. Кога готвам месо, сакам тоа да биде меко, вкусно. Овде ги има најубавото свинско филе и најубавиот јунешки бифтек – вели Де Јонг.
Тој не се чувствува подготвен да отвори свој ресторан во Македонија. Повеќе сака да го дели своето знаење со луѓето преку курсеви за готвење, вечери.
– Едноставно си го организирам времето како мене ми одговара – вели Марк.
Де Јонг во Македонија живее со партнерка. Има ќерка и син кои живеат во Белгија. Синот, исто така, е готвач како татка си, а ќерката студира социјална политика.
– Често ме посетуваат во Македонија. Синот размислува да живее во Македонија, а ќерката многу ја сака оваа земја, но повеќе како за на одмор. Животот сега го планирам во Македонија. По Белгија, свртив нова страница во животот и сега сум тука и многу ми се допаѓа – ја завршува својата приказна Марк де Јонг.
Разговараше: Александра М. Бундалевска
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Сензационално: Северина се разведува од Игор, поради познатата водителка!
-
Фатална сообраќајка кај Струмица: Со „Корса“ излетал од патот, загинал на лице место
-
Шон Пен во Истанбул: Ќе снима документарец за убиениот новинар Џамал Кашоги (видео)
-
Димитров: Зборовите „нација со комплекс“ се извадени од контекст