Велигденскиот пост сѐ уште трае, а пазарите се полни со свежо овошје и зеленчук од нашето поднебје, така што ако сте решени да постите, сега е вистинско време да го исчистите организмот од наталожените мaснотии што се собрале за време на зимата.
Прва асоцијација за модриот патлиџан е мусака или пржен модар патлиџан, како еден вид додаток во јадењето, посебно лете. Но, модриот патлиџан е вистински благодат бидејќи е нискокалоричен и има посебен, специфичен вкус. Горчливоста што ја има во лушпата, односно во кората на патлиџанот лесно може да ја отстраните, со тоа што патлиџанот ќе го бланширате три минути во врела, солена вода.
Состојки:
Четири средно големи модри патлиџани
2 главици кромид
2 домата
2 пиперки
Сол, црн пипер, сув зеленчук
Масло за јадење
Подготовка:
Измијте ги убаво модрите патлиџани и пресечете ги на половина. Издлабете ја содржината од модрите патлиџани и исечкајте ја на ситни коцки. Во жешка вода во која претходно сте ставиле сол, потопете ги издлабените патлиџани и бланширајте ги три минути. Потоа, тргнете ги настрана, на посебна чинија, да се оладат.
На загреано масло, во тава, прво испржете го ситно исечканиот кромид. Додајте сол, црн пипер, мешан сув зеленчук и оставете ги да се динстуваат. Потоа ситно исечкајте ги доматот и пиперките и додајте ги во кромидот. При крај, додајте го ситно исечканиот модар патлиџан од средината што го издлабивте и на крај со овој состав наполнете ги модрите патлиџани.
Загрејте ја рерната и во тавата, која претходно сте ја попрскале со масло за јадење наредете ги наполнетите модри патлиџани. Додајте малку вода и ставете ги в рерна да се печат. Овие модри патлиџани може да се филуваат и со павлака и со матени јајца озгора, пред да се стават да се печат.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.