Честото конзумирање храна богата со магнезиум во нова студија спроведена во САД е поврзано со помал ризик од рак на панкреас.
Добри извори на магнезиум се листест зеленчук, јаткасти плодови, мешунки и авокадо, пишува „British Journal of Cancer“.
Наодите на научниците од Универзитетот Индијана се собрани од околу 66.000 испитаници на возраст од 50 до 76 години.
Се покажало дека секое намалување на просечното внесување на магнезиум за 100 милиграми е поврзано за 24 отсто поголем ризик од рак на панкреас.
Научниците појаснуваат дека магнезиумот е вклучен во регулација на работата на над 300 ензимски состави кои контролираат низа многу различни процеси во организмот.
На мажите им се препорачува дневно внесување на магнезиум од 420 милиграми, а на жените од 320 милиграми.
Ракот на панкреас во САД е четврти најчест причинител на смрт од карцином.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Последни
-
Сензационално: Северина се разведува од Игор, поради познатата водителка!
-
Фатална сообраќајка кај Струмица: Со „Корса“ излетал од патот, загинал на лице место
-
Шон Пен во Истанбул: Ќе снима документарец за убиениот новинар Џамал Кашоги (видео)
-
Димитров: Зборовите „нација со комплекс“ се извадени од контекст