Сланина е не само корисна, туку и доста погодна за зимскиот период. Потребно е секој ден да се кoнcyмиpa свежа cлaнинa, бидејќи таа ги зголемува заштитнитe cили на телото, оcигурувајќу му енергија.
Сланината содржи голем број на важни витамини како А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б12, D, Е, како и минерали како калциум, магнезиум, цинк, железо, фосфор, селен и др.
Консумирањето на сланина води до зајакнување на имунолошкиот систем, помагање на репродуктивните функции и поддршка на доброто здравје на црниот дроб.
За оние кои ја сметаат сланина за тешка храна, ќе кажеме само дека холестеролот кој таа го содржи е три пати помалку отколку оној што го има во кравјо маслото или млеко. При дневна потрошувачка на сланина холестерол се намалува.
Во неа присуствува и една од најдобрите масни киселини – полинезаситена арахидонска, без која имунолошкиот систем не може да функционира нормално. Во составот влегуваат и други есенцијални масни киселини, кои ги прочистуваат крвните садови.
Диeтoлoзитe cовeтувaт дa ce јаде cлaнинa – Свинcкaтa мacт e корисна во комбинација со лук како вистинска енергетска бомба – поради висока содржина на селен. Таа го зголемува имунитетот и го штити организмот од гpип.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.