Шафранот е најскапиот и најбаран зачин на светот, познат уште и како „црвено злато“. Сепак, до европјаните доаѓа оној помалку квалитетен шафран.
Гран од најдобрата сорта од овој зачин чини дури 65 долари, што значи дека може да чини и повеќе од благородните метали.
Тој е скап бидејќи многу тешко се бере. За да се добие 400 грама шафран, потребно е рачно да се одделат околу 200 илјади влакна од 70 илјади крокус сатива цветови.
Колевка на оваа индустрија е Иран, каде што традицијата на берење шафран постои три илјади години. Оваа земја произведува дури 90 отсто од 250 тона зачин колку што се произведува за една година.
Оваа ароматичнна билка со силен вкус се користи во исхраната, козметиката и во алтернативната медицина.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
На диета сте, а не слабеете: Oвој зачин ви е гаранција за успешно топење на килограмите
-
Ја знаеме како зачин, но оваа билка поттикнува раст на коса, превенира рак на дојка, го намалува стресот…
-
Во Македонија се произведува зачин што е поскап од кокаин
-
Дури и лекарите се збунети: Вашиот мозок физички се менува кога го јадете овој зачин