Андон Чибишев, клиничкиот токсиколог, ги советува граѓаните да не претеруваат ниту со јадењето, ниту со пиењето за време на новогодишните и на божикните празници. Тој препорачува умерено јадење, но и една чашка алкохол за среќна Нова година, за да не се помине вечерта на Клиниката за токсикологија. Во тек се и божикните пости, па на тие што избегнуваат мрсна храна им советува постепено внесување маснотии од животинско потекло кога ќе завршат постите.
Што не треба да правиме за новогодишната ноќ за, место во добро друштво, да не ја поминеме на Клиниката за токсикологија?
ЧИБИШЕВ: Нова година е еднаш во годината и сите ние чекаме да дојде време за прослава. Тоа сакаме да го направиме во друштво на тие што ги сакаме, тие што ни се драги, со кого во текот на цела година поминуваме и добри и лоши моменти. Постои некоја непишана традиција дека за Нова година треба многу да се јаде и да се пие. Сега ќе зборувам за пиењето. Македонија е поднебје каде што традиционално се произведуваат алкохолни и безалкохолни пијалаци. За мене Македонија има најубави вина во светот и други жестоки пијалаци, кои се консумираат во одредени пригоди. Некогаш се консумираат и во поголема количина. Тоа, обично, се случува за празници, а за Нова година граѓаните имаат обичај да се отпуштат и да испијат малку повеќе алкохол. Ќе биде несериозно јас како клинички токсиколог да кажам дека за Нова година слободно може да се консумира алкохол или, пак, никој не смее ништо да се напие. Им препорачувам на граѓаните да јадат умерено за Нова година. Македонската кујна, посебно во зима содржи повеќе маснотии и затоа им препорачувам да внимаваат на масната храна. Сето тоа можат да го залеат со минимална количина алкохол – една чаша жесток пијалок и една чаша убаво, квалитетно вино. Сѐ што е над таа количина на одредени граѓани може да им предизвика одредени последици поради кои најубавиот ден во годината може да го поминат во просториите на Клиниката за токсикологија.
Која комбинација е фатална за организмот?
ЧИБИШЕВ: Сѐ е индивидуално. Постојат луѓе што можат да испијат поголема количина алкохол, притоа да бидат алкохолизирани, а да немаат здравствени проблеми. Постојат луѓе, кои и покрај тоа што внеле минимална количина алкохол, нема да бидат пијани, но ќе чувствуваат тешки здравствени проблеми. Има и такви што со минимална количина алкохол можат да си го доведат животот во опасност. Сѐ што е над нормалното и дозволеното, може да биде фатално. За количината никогаш не може да зборуваме децидно, но многу е важно да се нагласат опасностите при претерување со алкохол. Препивањето може да доведе до нарушување на работата на неколку витални органи, пред сѐ тоа се однесува на мозокот и на срцето. При внесување поголема количина алкохол може да настанат фатални, малигни нарушувања на ритамот на срцето, кои ги нарекуваме аритмии, кои можат да доведат до престанување на работа на срцето и до смрт. Втора голема опасност е блокирање или депресија на центарот во централниот нервен систем, кој го контролира дишењето. Тогаш, тој што консумирал поголема количина алкохол, може во спиење или во свесна состојба да престане да дише. Буквално, се заборава да се дише, бидејќи мозокот, под дејство на алкохол, не праќа сигнали за да се одвива процесот на дишење. Тоа престанува и настанува смрт. Опасно е и кога се внесува помала количина алкохол, која може да предизвика нарушување на системот за варење, ќе се јават мачнини, пациентот ќе повраќа. Може да легне, на грб, во хоризонтална положба, да спие, да поврати, целата содржи да му се врати во душникот и да настане задушување. Тоа, исто така, е многу опасна ситуација. Апелирам до сите, ако некој во нивната околина, од друштвото, покажува знаци на пијанство, веднаш да го донесат на Клиниката за токсикологија. Нашите екипи се максимално обучени и тие ќе му укажат помош.
Колку години ималнајмладиот пациент што бил хоспитализиран на клиниката за новогодишните празници?
ЧИБИШЕВ: Универзитетската клиника за токсикологија е регистрирана да прима возрасни пациенти, односно повозрасни од 14 години. Но, често се случува да донесат и помлади пациенти со разни патологии. Најмладиот пациент што бил донесен, и тоа токму за новогодишната ноќ, имаше 12 години. Детето испило минимална количина алкохол, толку колку што може да поднесе тој детски организам. Му се слошило, другарите се уплашиле, викнале Брза помош, тие го донесоа кај нас. Ние го презедовме, го реанимиравме и се надевам дека и ден денес е живо и здраво. Но, таквите ситуации ние докторите најмалку ги посакуваме, посебно кога се работи за помлади пациенти.
Што вели статистиката, дали бројот на пациенти се намалува или се зголемува за новогодишните празници по апелите на докторите?
ЧИБИШЕВ: Во последниве четири години, еве веќе петта година по ред имаме намалување на бројот на акутни труења со алкохол. Ние како институција ги згрижуваме само акутните труења со алкохол. Имаме програма и за хроничните пациенти, меѓутоа наши пациенти се акутните труења. Намалувањето во последните четири години е меѓу 20 и 30 проценти, во зависност од годината, посебно по првата година од воведување на законот за временско ограничување на купувањето алкохол. Оттогаш, најодговорно тврдам, статистички имаме намалување на бројот на акутнтите труења. Веројатно, влијаеле и други фактори, нашите постојани апели, разни едукативни емисии. Ние како клиника во последните три-четири години, во соработка со Агенцијата за млади и за спорт, градот Скопје, локалните заедници на цела територија, организиравме едукативни предавања за учениците од петто до деветто одделение, како и за средношколците каде што укажуваме на опасностите од консумирање алкохол и од злоупотреба на опојни дроги. Тоа даде резултат.
Во тек се и божикнитепости. Што ќе им советувате на тиеграѓани што постеле 40 дена? На што треба најмногу да внимаваат кога ќе се вратат на стариот начин на исхрана?
ЧИБИШЕВ: На сите што постат им посакувам со лесно да ги поминат постите и во мир да го дочекаат Божик. Им препорачувам кога ќе почнат да се враќаат на стариот начин на исхрана, кога ќе почнат да употребуваат животински маснотии, да не претеруваат и да не почнат веднаш со големи количини. Нека си дадат најмалку пет до седум дена и секој ден, постепено да воведуваат по некој од артиклите да ги консумираат. Во постењето организмот се навикнува на нов режим на функционирање, се менува метаболизмот и ако веднаш се внесат големи количини животински маснотии ,тоа е како темпирана бомба, која може одеднаш да оптовари одредени органи во човечкиот организам и да им создаде непотребни здравствени тешкотии.
Разговараше: Александра М. Бундалевска
Фото: Александар Ивановски
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Од денеска може да купува пиво во кое било време од денот
-
Владата предлага укинување на временското ограничување за продажба на алкохол
-
Павлина Васкова, невропсихијатар: Зависнички од алкохол се најчесто жените интелектуалки, на високи позиции во претпријатијата
-
Откриен нелегален алкохол во фирма во Кавадарци, приведен управителот