
Идејата за изградба ја одбил претприемникот Мато Шкојо, првиот човек на пекарата „Млинара“, која ја купил пред пет години.
Откако се покажа дека бурекот на хрватскиот и странскиот пазар станува се позначаен сегмент, Шкојо преку својот ланец пекари инвестирал во нова фабрика за бурек, чија изградба чинела околу пет милиони евра.
Моменталниот капацитет на фабриката е 430.000 парчиња бурек дневно, а кога погонот ќе ги добие двете дополнителни линии, се планира тој број да биде 700 илјади парчиња дневно.
Во процесот работат 40 вработени, а според планираното со зголемување на капцитетот на производство во фабриката ќе работат 110 работници.
Осијечкиот бурек веќе се извезува во многу европски држави, а наскоро и во Австрија.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.


