| четврток, 6 декември 2018 |

Све­кољ­ник

svekolnik

Све­кољ­ник е ру­ска сту­де­на и здра­ва чор­ба, ко­ја од­лич­но осве­жу­ва, по­себ­но ко­га е ле­то. Ру­си­те, освен со све­кољ­ник, се осве­жу­ва­ат и со морс. Тоа е осве­жи­те­лен пи­ја­лак од брус­ни­ца и од мед.

Ру­си­те тол­ку мно­гу ги са­ка­ат чор­би­те што ги ја­дат ду­ри и ко­га тем­пе­ра­ту­ра­та ќе до­стиг­не 30 сте­пе­ни – то­гаш на ред до­а­ѓа­ат сту­де­ни­те чор­би. Све­кољ­ник е ед­на од оми­ле­ни­те за­тоа што се пра­ви од цвек­ло, исто ка­ко и борш­чот. Ова ја­де­ње на ме­ни­то на Ру­си­те го има мош­не кра­тко, и тоа во нај­топ­ли­от пер­и­од од ле­то­то. Ка­ко што ве­лат не­кои, све­кољ­ник прет­ста­ву­ва по­скром­на ва­ри­јан­та на борш­чот! Оваа чор­ба е сту­де­на, све­жа, здра­ва и осве­жи­тел­на.

Со­стој­ки:

150 гра­ма цвек­ло

50 гра­ма ки­се­ла пав­ла­ка

1 су­пе­на ла­жи­ца ше­ќер

1 бел­ка од твр­до ва­ре­но јај­це

75 гра­ма кра­ста­вич­ки, исеч­ка­ни на коц­ки

10 гра­ма зе­ле­на са­ла­та

3 стра­ка сеч­кан млад кро­мид

2 су­пе­ни ла­жи­ци ме­шо­вит за­чин и маг­до­нос

сок од ли­мон по жел­ба

сол по вкус

1 1⁄4 шол­ја (300 гра­ма) сок од цвек­ло

Под­го­то­вка :

До­бро из­миј­те го цвек­ло­то, за­тоа што се ко­ри­сти ка­ко ос­но­ва за чор­ба. Цвек­ло­то се ва­ри до­де­ка не омек­не. Kога цвек­ло­то е сва­ре­но се до­да­ва сок од ли­мон.

По­тоа се ва­ди цвек­ло­то од тен­џе­ре­то, се ла­ди и се це­ди со­кот. Сва­ре­но­то цвек­ло се лу­пи и се сеч­ка на пар­чи­ња. Се до­да­ва ше­ќе­рот, исеч­ка­на­та бел­ка од јај­це, зе­ле­на­та са­ла­та, мла­ди­от кро­мид, сит­но сеч­ка­на­та кра­ста­вич­ка и ки­се­ла­та пав­ла­ка.

По жел­ба, мо­же­те да до­да­де­те ва­рен ком­пир или све­жи ја­бол­ка.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top