| четврток, 6 декември 2018 |

Ин­те­грал­ни шпа­ге­ти со пе­сто

spageti so pesto

Ле­то е, па не се се­ди мно­гу во куј­на. На­ле­то хра­на­та се­ко­гаш е по­лес­на, и за го­тве­ње и за ја­де­ње. Се ја­де по­ве­ќе овош­је и зе­лен­чук, се пи­јат по­ве­ќе теч­но­сти, со­ко­ви, ча­е­ви за раз­ла­ду­ва­ње…

Се­ко­гаш ко­га сме во не­до­стиг на вре­ме, под­го­то­вка­та на те­сте­ни­ни е нај­до­бри­от из­бор. Мо­же да се на­пра­ват за мно­гу кра­тко вре­ме и се од­ли­чен из­бор.

Шпа­ге­ти со пе­сто се оми­ле­но­то ја­де­ње од тра­ди­ци­о­нал­на­та ита­ли­јан­ска куј­на. Мно­гу се вкус­ни, бр­зо се пра­ват, а уште по­бр­зо се ја­дат.

Со­стој­ки:

Ин­те­грал­ни шпа­ге­ти

Мас­ли­но­во мас­ло

1 вр­зоп свеж бо­си­лек

Маг­до­нос (све­жо исеч­кан)

4 чеш­ни­ња лук

1 ма­ла ла­жич­ка сол

Твр­до ов­чо си­ре­ње

Пар­ме­зан

Под­го­то­вка: Пр­во при­го­тве­те го пе­сто­то. Во еден сад ста­ве­те сит­но исеч­кан бо­си­лек, маг­до­нос, лук и сол. Истол­че­те ги си­те со­стој­ки и до­дај­те ед­на или две ла­жи­ци мас­ли­но­во мас­ло.

Ме­шај­те до­де­ка не до­би­е­те ка­ше­ста сме­са и до­де­ка не ја по­стиг­не­те по­са­ку­ва­на­та гу­сти­на. По­тоа до­дај­те го пар­ме­за­нот и на­рен­дај­те мал­ку твр­до ов­чо си­ре­ње. По­втор­но до­дај­те уште ед­на ла­жи­ца мас­ли­но­во мас­ло. Ме­шај­те до­де­ка не ја по­стиг­не­те ви­стин­ска­та гу­сти­на на пе­сто­то.

Во друг сад сва­ре­те ги ин­те­грал­ни­те шпа­ге­ти. До­де­ка се уште топ­ли, пре­лиј­те ги со пе­сто­то.

Чи­ни­ја­та де­ко­ри­рај­те ја со свеж бо­си­лек и по жел­ба ста­ва­те и мал­ку пар­ме­зан.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top