| четврток, 6 декември 2018 |

Штруд­ла со цре­ши

rolat-so-cresi

Штруд­ла­та со ја­бол­кa или со виш­ни е мно­гу по­че­сто на на­ша­та тр­пе­за откол­ку штруд­ла­та со цре­ши. Таа со ја­бол­ка или со виш­ни е по­ки­се­ла, по­ра­ди ви­дот на овош­је­то, но се­га, во мај, на па­за­ри­те ве­ќе ги има пре­у­ба­ви­те и вкус­ни цр­ве­ни цре­ши. Тоа е при­чи­на по­ве­ќе да на­пра­ви­те штруд­ла со цре­ши и да ужи­ва­те пи­еј­ќи ка­фе со овој де­серт.

Со­стој­ки:

За те­сто: 250 гра­ма браш­но

Сол

20 гра­ма браш­но

1 дл во­да

За фил:

1,5 кг цре­ши

80 гра­ма през­ла

40 гра­ма пу­тер

250 гра­ма ше­ќер

Ци­мет

Изрен­да­на ко­ра од еден ли­мон

2 па­кет­чи­ња ва­ни­лин ше­ќер

100 гра­ма мас­ло за ја­де­ње

50 гра­ма ше­ќер за по­си­пу­ва­ње

Под­го­то­вка:

Цре­ши­те се ми­јат и им се ва­дат сем­ки­те.

Се за­ме­су­ва те­сто за вле­че­ње и на чар­шаф по­си­пан со браш­но се разв­ле­ку­ва­ат тен­ки ко­ри. Се се­чат ра­бо­ви­те, а ко­ра­та се по­пр­ску­ва со рас­то­пе­но­то мас­ло за ја­де­ње. На ед­на тре­ти­на од ко­ра­та се ста­ва­ат цре­ши­те и се на­ро­су­ва­ат со ше­ќер, ко­ра од изрен­дан ли­мон, ва­ни­лин ше­ќер и со ци­мет. Врз цре­ши­те се на­ро­су­ва­ат и тро­шки­те ис­пр­же­ни на пу­тер. Ко­ра­та се за­ви­тку­ва во штруд­ла и се ста­ва во до­бро на­мач­кан плех. Оз­го­ра се по­пр­ску­ва со мас­ло за ја­де­ње и се пе­че 40 ми­ну­ти во рер­на.

Пе­че­на­та штруд­ла се се­че на пар­чи­ња и се по­си­пу­ва со ше­ќер во прав. Добар избор за слатка храна.

Цре­ши

Цре­ши­те се овош­је што се ка­ра­кте­ри­зи­ра со мно­гу ни­ска ка­ло­рич­на вред­ност, но, од дру­га стра­на, изо­би­лу­ва со ви­та­ми­ни, ми­не­ра­ли и со хран­ли­ви ма­те­рии, ка­ко и со го­ле­ма ко­ли­чи­на во­да и ше­ќер. Од ви­та­ми­ни­те, нај­за­ста­пен е ви­та­ми­нот Б, ви­та­ми­нот Ц и бе­та-ка­ро­ти­нот до­де­ка од ми­не­ра­ли­те при­су­тен е ка­ли­у­мот, ка­ко и ба­ка­рот, же­ле­зо­то и маг­не­зи­у­мот. Ова овош­је има изра­зе­но осве­жу­вач­ко, ди­у­ре­тич­ко, ан­ти­рев­мат­ско и сми­ру­вач­ко дејс­тво, но по­ма­га и во чи­сте­ње на ор­га­низ­мот од раз­ни то­кси­ни, го за­си­лу­ва иму­ни­те­тот и дејс­тву­ва ан­ти­ин­фе­ктив­но.

Цре­ши­те се из­вор и на ор­ган­ски јод, еле­мент што е не­оп­хо­ден за со­вр­ше­но функ­ци­о­ни­ра­ње на ти­ро­ид­на­та жлез­да. Цре­ши­те се и из­во­нред­ни ан­ти­о­кси­дан­си и го за­ба­ву­ва­ат и про­це­сот на ста­ре­е­ње бла­го­да­ре­ние на ан­то­ци­ја­ни­ни­те и ста­бил­ни­от ан­ти­о­кси­данс ме­ла­то­нин, кој има моќ да го сми­ри нерв­ни­от си­стем и да ги олес­ни симп­то­ми­те на не­вро­за, не­со­ни­ца и на ми­гре­на.

Цре­ши­те со­др­жат две моќ­ни со­е­ди­не­ни­ја, ан­то­ци­а­ни­н и би­оф­ла­во­но­и­д. По­ма­га­ат за олес­ну­ва­ње и за спре­чу­ва­ње ар­три­тис и на­па­ди на гихт. Цре­ши­те го на­ма­лу­ва­ат стре­сот и го спре­чу­ва­ат пред­вре­ме­но­то ста­ре­е­ње.

Цре­ши­те по­ма­га­ат за на­ма­лу­ва­ње на вос­па­ле­ни­ја­та во ор­га­низ­мот.

Мал број све­жи цре­ши се оми­лен де­серт во те­кот на ле­то­то, но ако са­ка­те пре­ку кон­су­ми­ра­ње цре­ши да вли­ја­е­те на здрав­стве­на­та со­стој­ба, то­гаш тре­ба да поч­не­те со кон­цен­три­ран сок од цре­ши. Ком­би­на­ци­ја­та од кон­цен­трат од бо­ро­вин­ки, кон­цен­трат од ка­лин­ка и кон­цен­трат од цре­ши е су­пер­хран­ли­ва, це­лос­но при­род­на и мно­гу вкус­на. Оваа ком­би­на­ци­ја мо­же да би­де се­којд­не­вен при­лог на ва­ша­та здра­ва ис­хра­на и да при­до­не­се за спре­чу­ва­ње на пред­вре­ме­но­то ста­ре­е­ње.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top