Лигни, школки, ракчиња… Морските плодови може да ги приготвите во салата, некои ги сакаат и во пица, но печени лигни на жар, па уште и полнети, се вистински деликатес и уживање за љубителите на морската храна.
Состојки:
15 средноголеми лигни
250 грама ракчиња
200 грама исечени опашки од ракчињата
80 грама трошки од препечен леб
Малку вода во која е варена риба
50 грама маслиново масло
50 грама кромид, 3 чешниња лук
Магдонос, 1 јајце
Зачини за риба
Црн пипер, сол
За сос:
50 грама маслиново масло
2 чешниња лук
250 грама домати
2 дл бело вино
Малку вода во која е варена риба
Исечкан магдонос
Гранче рузмарин
Подготовка: Лигните се чистат. Трошките се преливаат со вода во која е варена риба за добро да се натопат. На маслиново масло се пропржува исечканиот кромид, па се додаваат истолчениот лук, ситно исечканите опашки од ракчињата и исчистените ракчиња. Јадењето се пропржува, се додаваат исечканиот магдонос, јајцето и зачините, сето тоа се меша, се посолува и со таа смеса се полнат лигните. На крај лигните се затвораат со чепкалки.
Вака наполнети, лигните малку се пропржуваат на маслиново масло и потоа им се додаваат исечените домати, истолчениот лук, исечканиот магдонос, виното и водата од варена риба.
На крај јадењето се остава 30 минути на тивок оган да се динстува.
Полнетите лигни се служат со качамак или со варени компири.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Последни
-
Сензационално: Северина се разведува од Игор, поради познатата водителка!
-
Фатална сообраќајка кај Струмица: Со „Корса“ излетал од патот, загинал на лице место
-
Шон Пен во Истанбул: Ќе снима документарец за убиениот новинар Џамал Кашоги (видео)
-
Димитров: Зборовите „нација со комплекс“ се извадени од контекст