| четврток, 6 декември 2018 |

Са­ла­та кус-кус

kus-kus

Со­стој­ки:

200 гра­ма кус-кус

3 пи­пер­ки

2 до­ма­ти

2 чеш­ни­ња лук

200 мл во­да

5 ла­жи­ци мас­ли­но­во мас­ло

3 ла­жи­ци оцет бал­са­ми­ко

Сок од по­ло­ви­на ли­мон

1 ла­жи­че сол

Мал­ку ко­ри­јан­дер

1 ки­тка маг­до­нос

Под­го­то­вка: Се ста­ва во­да­та да зо­врие со мал­ку сол. Ко­га ќе зо­врие, се по­ле­ва врз кус- ку­сот и се оста­ва да ја впие це­ла­та во­да. Пи­пер­ки­те се пе­чат, лу­пат и сеч­ка­ат. До­ма­ти­те се лу­пат и се сеч­ка­ат на сит­ни коц­ки. Сѐ за­ед­но се до­да­ва на ве­ќе ола­де­ни­от кус-кус. Лу­кот се сеч­ка и се до­да­ва во сме­ста. На крај се за­чи­ну­ва со ис­це­де­ни­от ли­мон, оцет бал­са­ми­ко, сол, црн пи­пер, ко­ри­јан­дер и мас­ли­но­во мас­ло. Се укра­су­ва со мал­ку маг­до­нос.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top