| четврток, 6 декември 2018 |

Ци­ган­ска тор­та

ciganska torta

Ци­ган­ска тор­та е еден од тие де­сер­ти што се под­го­тву­ва­ат лес­но и бр­зо, а уште по­бр­зо се ја­дат! Има две те­ста, тем­но и свет­ло, а во овој ре­цепт гла­зу­ра­та е чо­ко­лад­на. По­се­бен шмек ѝ да­ва мар­ма­ла­дот од кај­сии, а ако са­ка­те да би­де уште по­соч­на, во под­го­то­вка­та на те­сто­то мо­же да до­да­де­те и ли­кер.

Со­стој­ки за тем­но­то те­сто:

150 гра­ма пу­тер

150 гра­ма ше­ќер

100 гра­ма чо­ко­ла­да

7 јај­ца

150 гра­ма ба­де­ми

100 гра­ма бис­квит­ни тро­шки

150 гра­ма мар­ма­лад од кај­сии

Со­стој­ки за свет­ло­то те­сто:

170 гра­ма браш­но

140 гра­ма пу­тер

70 гра­ма ше­ќер

Рен­да­на ко­ра од ли­мон

Сок од ли­мон

1 жолч­ка, сол

За гла­зу­ра од чо­ко­ла­да:

120 гра­ма ше­ќер во коц­ки

120 гра­ма тем­на чо­ко­ла­да

6 ла­жи­ци во­да

50 гра­ма пу­тер

При­го­тву­ва­ње на тем­но­то те­сто: Кон пе­на­сто из­ма­те­ни­от пу­тер и ше­ќер се до­да­ва омек­на­та­та чо­ко­ла­да. По­тоа се до­да­ва­ат жолч­ки­те ед­но­по­дру­го, по­сто­ја­но ме­шај­ќи. Во пе­на­ста­та ма­са се до­да­ва­ат ме­ле­ни­те ба­де­ми, бис­квит­ни­те тро­шки и сне­гот од бел­ки­те. Сме­са­та уба­во се из­ме­шу­ва и се исту­ра во до­бро на­мач­кан мо­дел за тор­та.

Те­сто­то се пе­че во рер­на 50 ми­ну­ти на 180-200 сте­пе­ни.

При­го­тву­ва­ње на свет­ло­то те­сто:Во браш­но­то се до­да­ва­ат пу­те­рот из­дро­бен на пар­чи­ња, ше­ќе­рот, ко­ра­та и со­кот од ли­мо­нот, жолч­ка­та и мал­ку сол.  Се за­ме­су­ва ова те­сто и се пе­че во на­мач­кан мо­дел за тор­та.

Ола­де­на­та тем­на тор­та се се­че хо­ри­зон­тал­но на две по­ло­ви­ни. По­ло­вин­ки­те се мач­ка­ат со мар­ма­лад од кај­сии и тор­та­та се ре­ди та­ка што свет­ла­та тор­та се ста­ва ме­ѓу две­те по­ло­вин­ки од тем­на­та тор­та. На крај тор­та­та се пре­ле­ва со гла­зу­ра од чо­ко­ла­да.

При­го­тву­ва­ње на чо­ко­лад­на­та гла­зу­ра: Во по­мал сад се згус­ну­ва ше­ќе­рот и се до­да­ва омек­на­та чо­ко­ла­да и во­да. По­тоа се до­да­ва и пу­те­рот. Се тр­га од ог­нот и се ме­ша. Ко­га мал­ку ќе се ола­ди, гла­зу­ра­та се пре­ле­ва врз тор­та­та.

Ме­сто со ба­де­ми, ва­ква тор­та мо­же да се при­го­тви и со оре­ви или со ки­ки­ри­тки. Тор­та­та мо­же да би­де уште по­вкус­на ако ѝ се до­да­де ли­кер.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top