Печеното пиле само по себе е многу вкусно. Доволно е само да го посолите и така испечено да го јадете, со гарнир од печени компири. Ние ви предлагаме да направите полнето печено пиле. Во смесата за полнење има леб или ориз, пилешки дроб, кромид, зачини… Има повеќе начини да полните пиле, покрај овој, со суви сливи, на пример.
Состојки:
1 пиле, тешко 1,2 килограм
60 грама масло за јадење
Сол
Смеса за полнење:
100 грама бел леб
0,5 дл млеко
40 грама путер или маргарин
50 гр кромид
100 гр пилешки дроб
1 јајце, сол, црн пипер
Морско оревче, магдонос
Подготовка: Со прст се подигнува кожичката на пилето и внатрешниот дел се полни со сместа за полнење. Потоа пилето се посолува, крилцата се завртуваат кон трупот, нозете се завртуваат за тртната коска и се пече в рерна.
Додека се пече, се прелева со сокот што се собира во тавата. При печењето ‘рбетот не треба да биде озгора за да не се залепи кожичката од градите на тавата. Печеното пиле се сече и потоа се реди на чинија.
Подготовка на смесата за полнење: лебот се сече на коцки, кои се потопуваат во млеко. На маслото се пржи кромидот, се додаваат ситно исечканото црно дропче на пилето и исечканиот магдонос. Посебно се мати путерот и кога е изматен му се додаваат жолчката и белката, кои се претходно изматени.
На крај, сѐ добро се измешува и со вака приготвената смеса се полни пилето.
Место леб, може да се употреби сварен ориз.
Пилето се служи со зелена салата.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.