| четврток, 6 декември 2018 |

Сите ја правиме оваа грешка со месото – не се чува вака

Сите правиме грешка кога станува збор за месото и неговото чување во фрижидер.

Свежото месо никогаш не го замотувајте во кесе, бидејќи така побрзо ќе се расипе и ќе го смени вкусот.

Месото се држи во керамички сад, поклопено со чинија.

Ако не се употребува во рок од неколку дена, веднаш замрзнете го.

Одледеното месо се држи најмногу 48 часа во фрижидер пред спремање.

Трик за совршено месо кое се топи во уста

Ако сакате месото веќе никогаш да не испадне суво и жилаво, пред термичка обработка задолжително ставете го да отстои во маринада.

Ви го препорачуваме овој сјаен рецепт!

Состојки:

– 1/2 шолја маслиново масло,

– 1/2 шолја пиво,

– 1 лажица мед,

– 1 лажица сол,

-3 чешниња лук

Начин на подготовка:

Излупете го лукот и изгмечете го додека не стане кремаст. Во него додајте маслиново масло и пиво, а потоа и мед. Сè убаво измешајте.

Месото исечете го на парчиња и прелијте го со маринада. Оставете го да се маринира најмалку 3 часа, па дури потоа обработете го термички.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top