Ако имате недостиг на витамин Ц тогаш почнете со зголемување на внесот на свежо овошје и зеленчук во дневното мени. Источните народи за Витамин Ц препорачуваат добри извори на витамин Ц, а тоа се се јагоди, портокали, домати, брокула, манго, зелени пиперки, киви, зелка, црвени пиперки и лубеница.
Витаминот Ц е водно-растворлив витамин, кој е од суштинско значење за клеточниот раст и обновување на ткивата.
Исто така е познат како аскорбинска киселина, а овој витамин пројавува силни антиоксидантни својства, го штити телото од клеточни и молекуларни штета предизвикана од слободните радикали.
Според Медицинскиот центар на Универзитетот во Мериленд, многу луѓе можат да бидат со благ недостаток на витамин С. Тоа е поврзано со бројни здравствени состојби, вклучувајќи кардиоваскуларни заболувања и висок крвен притисок.
Витаминот Ц е моќен и ефикасен антиоксиданс кој ги уништува слободните радикали кои предизвикуваат: оштетување на клетката, го забрзуваат процесот на стареење и можат да го зголемат ризикот за развој на различни видови на рак.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.