Подобро е да се трудиме да не дозволиме храната да фати мувла, но тоа е практично невозможно. Таа се јавува дури и на свежа храна. Некои производи треба веднаш да ги фрлиме, а други можеме да ги исчистиме и тие повторно да станат погодни за јадење.
Влакнести, меки или како прав, бели, сиви, сино-зелени, жолтеникави, црвеникава или црни, мувлата се развива брзо како танко премачкување и активно создавање спори врз различни храни со мека конзистенција или порозна површина: леб, меко сирење, јогурт, слатка и ајвари.
Благодарение на меката структура на овие храни, спорите и другите производи мувлата се шират низ целиот прехранбен производ. Голем дел од нив се невидливи за нашите очи и затоа обемот на поразите кои се создаваат се многу големи. Таквите производи не смеат да се јадат! Мувлата може да предизвика труење со храна, дисбактериоза, алергија, а во некои случаи да бидат и многу опасни, па дури и да бидат причина за смрт.
Кога ќе забележима и најмали знаци за присуство на мувла, во контејнер за ѓубре треба да се фрли секоја термички обработена храна, фаст-фуд, на каков било начин приготвено месо, чајот и сите течности, супи, сосови …
На производите со цврста структура мувлата се шири побавно. Ако се појавила на тврдо сирење, само одвојте го оштетениот слој. Така може да се постапи и со тиквички, тиква, доматите, краставиците, итн. Но, запомнете, тоа може да се прави само ако мувлата го зафатила минималниот дел од производот!
На истиот принцип не треба да се третира и не не треба да се фрла цело пакување овошје или зеленчук, ако еден од нив мувлосал.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.