Шеќерот се наоѓа во речиси сите намирници, во овошјето, пијалоците, алкохолот, лебот…
И додека едни предупредуваат на опасноста од шеќерот, австралиските нутриционисти Алекс Паркер и Ана Дебенхам тврдат дека шеќерот сепак е важен дел од нашата исхрана.
– Се ни е потребно во умерени количества, па дури и солта и шеќерот, велат тие.
На пример, млекото содржи природен шеќер, кој во комбинација со калциумот е добар за нашиот организам.
– Млекото со помалку млечни масти има помалку шеќер и заситени масти, што повторно е одлично ако сакате да ослабете или не сакате вкус на полномасно млеко, велат нутриционистите.
Тие истакнуваат дека многу производи кои се диетални содржат шеќери во себе и дека тоа не значи дека се лоши.
– Луѓето мислат дека некои производи не содржат шеќер, дури и кога во декларацијата стои дека има мед, пченка, јачмен сируп… Овошјето исто така содржи природни шеќери, истакнуваат Паркер и Дебенхам.
Тие велат дека луѓето треба да јадат свежо овошје и храна подготвена дома и дека тогаш нема стравување од скриени шеќери.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Препознајте ги на време: Знаци кои укажуваат дека шеќерот во крвта ви е висок
-
Пет промени во организмот откако ќе прекинете со консумација на шеќер
-
Научниците тврдат: Шеќерот ги „буди“ клетките на ракот и го прави поагресивен
-
Уште еден угостителски објект во Аеродром затворен заради шеќерчиња со лого на општината?