| четврток, 6 декември 2018 |

Помалку месо, повеќе зеленчук: Флекситарианизам е новиот тренд во исхраната за 2017

Според американскиот ланец на здрава храна „Whole Foods”, флекситарианизам ќе биде нов, водечки тренд во исхраната во 2017 година, а подразбра да јадете повеќе, но не и исклучиво вегетаријанска или веганска храна.

Помалку месо во исхраната е добро за нашето тело, но и за нашата планета, а се чини дека човештвото се помалку јаде месо.

По наглиот раст, а потоа, како и што се очекуваше, пад на интересот за сирова храна, флекситарианизам изгледа како добра алтернатива на веганството и вегетаријанството.

Како флекситаријан може да јадете месо за викенд, кога јадете во ресторан или по шест часот попладне, а одредувате според тоа што вам најмногу ви одговара.

Овој начин на исхрана не е нов, но е се популарен, делумно благодарејќи на Ричард Брансон, Ема Томсон и Џејми Оливер кои ја поддржаа кампањата „Безмасен понеделник“ кои во 2009 година ја почнаа Пол, Мери и Стела Макартни поттикнувајќи ги граѓаните да се одлучат за безмасни оброци.

– „Безмасен понеделник“ е најдобар изговор да се сосредоточите на неверојатната разноликост на зеленчукот и превкусните јадења кои може да ги направите од него – изјави Оливер.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top