Додатоците во лебот, како што се маргарин или разните засладувачи, најверојатно предизвикуваат канцер на цревата, пишува „Дејли мејл“.
Намирниците додадени во лебот заради поубав изглед или подолг рок на траење, ја менуваат микрофлората на цревата. Таа промена води до воспаление, и создава услови за развој на канцерогени клетки. Во принцип, познато е дека микрофлората е клучен фактор и основа за болестите на дигестивниот систем.
Чировите и колитисот се најчестите заболувања коишто предизвикуваат рак.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.