Знаеме дека може да бидат многу вкусни, но виршлите се полни со отрови, хормони, фекални материи, пестициди и антибиотици. Се прават од отпадоци од животинските органи, ’рскавици, коски, црева, нерви и други делови од органи што не се јадат. По деталната студии кои ја истражувале поврзаноста на оваа храна и појавата на рак, резултатите биле поразувачки.
Составот на виршлите е повеќе од 50 отсто отров. Светскиот фонд за истражување на рак наведува дека луѓето треба да ја исфрлат оваа месна преработка од својата исхрана што е можно побрзо за да го сочуваат своето здравје.
На оваа листа се и паштети, кобасици, шунки и други месни преработки.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.