За антиоксидансите како боровинките или зелениот чај многу долго се сметаше дека се добри за здравјето, дури и дека имаат моќ во превенција на канцерогените заболувања.
Сепак, едно ново истраживање од Универзитетот во Тексас покажало дека антиоксидансите можат да влијаат на ширење и на пораст на ракот кај лабораториските глувци.
– Долго се веруваше дека антиоксидансите се добри за здравјето, но некои од тие истражувања мора да бидат прекинати, бидејќи пациентите што добиваат антиоксиданси умираат – објаснува д-р Шен Морисон.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.


