Научниците потврдија дека консумирањето на лукот на празен желудник ја зголемува неговата ефикасност во смисла на природен антибиотик, бидејќи на тој начин полесно се уништуваат бактериите.
Лукот содржи околу 400 активни состојки, богат е со витамини и минерали како што се: аденозин, алицин, аминокиселини, диетални влакна, растителни масла, витамини А, Б1, Б2, Ц, потоа железо, ензими, етерични масла, јод, калиум, калциум, селен, сулфур и фосфор.
Со редовно консумирање на лукот доаѓа до подобрена снабденост со крв и олеснување на циркулацијата, се намалува високиот крвен притисок и маснотиите во крвта, се подобрува здравјето на срцето, а покрај тоа како одличен антиоксиданс се бори против слободните радикали.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Последни
-
Сензационално: Северина се разведува од Игор, поради познатата водителка!
-
Фатална сообраќајка кај Струмица: Со „Корса“ излетал од патот, загинал на лице место
-
Шон Пен во Истанбул: Ќе снима документарец за убиениот новинар Џамал Кашоги (видео)
-
Димитров: Зборовите „нација со комплекс“ се извадени од контекст



