Иако, обичното „турско“ кафе има и низа предности. Богато со минерали, првенствено со манган и магнезиум, како и со витамин Б3, има силни антиоксидативни својства и придонесува за здравјето на мозочните клетки, штити од атеросклероза и неколку видови карцином.
За инстант напивките тоа не може да се тврди. Содржината на зрно кафе во нив е минимална, а користено е зрно со полош квалитет бидејќи повеќето позитивни својства се губат во текот на термичката обработка. При изборот на кафе треба да имате предвид дека главна состојка на овие напивки е шеќерот, кој во комбинација со билна маст, гликозен сируп, арома и останатите додатоци дава привлечен вкус.
Хидрогенизираната билна маст може да биде извор на штетни трансмасни киселини, а полифосфатите кои се регулатори на киселоста имаат лошо влијание ан здравјето на коските.
Кофеинот, алкалоид кој предизвикува будност, се наоѓа во поголема концентрација во инстант, отколку во обичното кафе. Не е препорачливо дневниот внес на кофеинот да преминува 300 милиграма, а шолја инстант кафе има приближно 100 милиграма кофеин.
Инстант кафето може да предизвика и прекумерно излачување на киселина.
Нескафе има најмалку кафе. Кафе девет отсто. Со природните регулатори на киселост, натриумова сол на лимонска киселина, содржи и фосфати, а честото консумирање не се препорачува. Природно средство против згрутчување. Не е наведен уделот на шеќер.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.