Коктел од пестициди кои се користат во индустриското производство на јаболка, ја загадува почвата и површинските води во Европа. До 13 различни вида хемикалии се пронајдени во еден од примероците, соопшти „Гринпис“.
Извештајот „Горчливиот вкус на производството на јаболка во Европа и како еколошки решенија можат да направат бум“, објавено од „Гринпис“, вклучува резултати од тестови на 85 примероци земени во 12 европски држави. 2/3 од примероците од вода и почва содржат остатоци од пестициди, како 70% од идентификуваните пестициди се со многу висока сеопфатна токсичност кај луѓето или кај дивите животни.
Најмногу контаминирани биле почвите во Италија, Белгија и Франција. Најмногу пестициди се содржело во испитаните води во Полска, Словачка и Италија, се наведува во извештајот.
„Гринпис“ ги повикува владите на ЕУ да го забранат користењето на синтетички-хемиски пестициди на европските полиња, а во исто време го поддржуваат повеќе иновативното еколошко решение за земјоделство.
Кристијане Хиксдорф, координатор на кампањата за еколошко земјоделство за „Гринпис“ – Германија вели: „Сегашниот систем за индустриско производство на јаболка остава горчлив вкус, бидејќи ја труе почвата и водата, ги изложува луѓето и животната средина на коктел од синтетички-хемиски пестициди. Масивната употреба на пестициди во производството на јаболка е уште еден симптом на Нефункционирањето систем на индустриското земјоделство. Европската унија е еден од водечките производители и потрошувачи на јаболка во светот, затоа важноста на производството на јаболка, без труење на почвата и водата, е очигледна. Оддалечувањето од земјоделски систем, високо зависен од хемикалии, е од суштинска важност за заштита на земјоделците и нивните семејства, кои се директно изложени на овие хемикалии“.
Извештајот се состои од два дела и претставува преглед на производството на јаболка во Европа. Првиот дел е сеопфатна анализа на 36 водни и 49 почвени примероци собрани од конвенционално одгледувани јаболкници градини во дванаесет европски земји во месец април 2015 година. Направена е анализа за резидуи од пестициди. Мострите претставуваат „слика“ на ситуацијата во почетокот на периодот на цветање. Резултатите покажуваат комплексен збир од пестициди, кои можат да бидат откриени во почвите и водите на јаболкини градини во Европа. Во целиот сет од 85 земени примероци се откриени вкупно 53 различни пестициди, како 78% од почвата примероци и 72% од водните примероци содржат остатоци од најмалку еден од овие пестициди. Најчест пестициди во почвата и водата е фунгицид боскалид (во почвата – 38%, а во водата – 40%). Седум од отворените пестициди моментно не се одобрени на ниво на ЕУ, но може да се користат ако постојат вонредни дозволи на земјите-членки.
Во вториот дел на извештајот, „Гринпис“ покажува неколку еколошки решенија кои се користат во одгледување на јаболка, за да се намали употребата на хемиски пестициди. Балансираниот агро-екосистем е клучен фактор за еколошкото производство на јаболка, со што се зголемува издржливоста кон штетниците и болестите додека уживате корисни организми. Оплодување, мерките за нега на почвите и покриените култури на пример го подобруваат растот на јаболкниците и ја намалуваат чувствителноста на дрвјата и нивните плодови кон болести.
Стабилниот агро-екосистем го подобрува присуството на полен и нектар и така е од корист и за природните непријатели како грабливи оски.
Извор: Фактор
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.