| четврток, 6 декември 2018 |

Зошто пивото има толку добар вкус?

Научниците открија зошто пивото има толку добар мирис и вкус. Квасецот во пивото успева да имитира мирис на овошје, за да привлече мушички и така да си обезбеди пренесување до друго тло погодно за размножување.

Токму хемикалиите кои предизвикуваат такви мириси се клучни за вкусот на пивото и виното. Истражувачот, Кевин Верстрепен рече дека две навидум неповрзани видови – квасец и мушички – имаат развиено интересна симбиоза врз основа на мирисот.

– Мушичките се хранат со квацес, а тој има корист од нивното движење, рече тој.

Од соја квасецот зависи и разликата во вкусот на различните пива и вина. Овие микроорганизми го јадат шеќерот во пијалакот и го претвораат во јаглен диоксид и алкохол. Ослободениот гас во лебот предизвикува растење на тестото, додека алкохолот
испарува во текот на печењето.

Меѓутоа, во пивото и пенливите вина и алкохолот и јаглен диоксидот се задржуваат.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top