Истражувања на американски научници укажуваат на постење гени од кои зависи дали на некоја личност ќе му се допадне вкусот на алкохолните пијалоци.
Затоа генетиката може да ги објасни индивидуалните варијации во поглед на перцепирањето на алкохолните пијалоци и наклонетоста кон нив, тврдат истражувачи од Универзитетот Пенсилванија.
Притоа важна улога имаат гените кои го регулираат чувството за горчлив вкус. Нагласената способноста на чувството за горчлив вкус е, на пример, поврзана со помало конзумирање на пивото, објаснуваат научниците.
Претходни истражувања, пак, укажувале дека нагласеното чувство на горчлив вкус е поврзан со помала наклонетост кон конзумирањето на повеќе видови зеленчук.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Поврзани вести
-
Од денеска може да купува пиво во кое било време од денот
-
Владата предлага укинување на временското ограничување за продажба на алкохол
-
Павлина Васкова, невропсихијатар: Зависнички од алкохол се најчесто жените интелектуалки, на високи позиции во претпријатијата
-
Откриен нелегален алкохол во фирма во Кавадарци, приведен управителот


