| четврток, 6 декември 2018 |

Јаг­не­шко ме­со со сос од мед

Grilled-Maple-Honey-Pork-Chops1

Со­стој­ки:
50 мл мас­ло
3-4 кг јаг­не­шки бут со ре­бра
сол и црн пи­пер
1 ма­ла ла­жи­ца за­чин
100 мл мед
200 мл бе­ло ви­но
по­ло­ви­на ли­мон, исеч­кан на крук­чи­ња
За при­лог:
3 ла­жи­ци мас­ло
30 гр сла­ни­на
1 кг ки­се­ла зел­ка
1 чеш­не лук
Под­го­то­вка: На за­гре­а­но мас­ло ис­пр­же­те го ме­со­то од си­те стра­ни. По­тоа, до­дај­те му сол, црн пи­пер, за­чин и мед. Пр­же­те до­де­ка не по­тем­ни од ка­ра­ме­ли­зи­ра­ни­от мед. По­ле­ка на­ле­вај­те во­да и бе­ло ви­но. По­тоа, ме­со­то пре­фр­ле­те го во ка­лап за пе­че­ње, ста­ве­те фо­ли­ја и пе­че­те во рер­на еден или еден и пол час на тем­пе­ра­ту­ра од 200 сте­пе­ни. Ко­га ме­со­то ќе омек­не, трг­не­те ја фо­ли­ја­та и до­дај­те го ли­мо­нот.
Ки­се­ла­та зел­ка ис­пр­же­те ја на мас­ло со сла­ни­на, до­дај­те го лу­кот и пр­же­те до­де­ка зел­ка­та не омек­не уба­во и не ги при­ми си­те со­ко­ви. Ме­со­то пос­лу­же­те го со со­кот од пе­че­ње­то и со пр­же­на­та зел­ка.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top