| четврток, 6 декември 2018 |

Ми­сир­ка на под­ва­рок

misirka

Зи­ма­та уште трае, а во зи­ма се ја­де ки­се­ла зел­ка во по­ве­ќе ва­ри­јан­ти. Ва­ре­на пос­на зел­ка, зел­ка со свин­ско или со ре­бра, пос­ни или мрс­ни сар­ми, под­ва­рок… Под­ва­ро­кот мо­же да се зго­тви и со свин­ско и со те­ле­шко, а ние ви пред­ла­га­ме ми­сир­ка на под­ва­рок.

Со­стој­ка:

Ми­сир­ка те­шка до 2 кг

1 гла­ви­ца кро­мид

2 кг ки­се­ла зел­ка

маг­до­нос

Мас­ло за ја­де­ње

3 дл во­да

Црн пи­пер, сол

Под­го­то­вка:

Ис­чи­сте­на­та ми­сир­ка се по­со­лу­ва, се мач­ка со мас­ло за го­тве­ње, се за­ши­ва и се пе­че во сред­но же­шка рер­на два-три  ча­са. До­де­ка се пе­че, по­че­сто се пре­ле­ва со во­да из­ме­ша­на со мас­ло за ја­де­ње. Ко­га е пе­че­на, ми­сир­ка­та се оста­ва во са­дот, на шпо­ре­тот, да не се ола­ди.

Под­го­то­вка на под­ва­ро­кот:

Гла­ви­ци­те ки­се­ла зел­ка се сеч­ка­ат сит­но. Исеч­ка­ни­от кро­мид се пр­жи на мас­ло за ја­де­ње и ко­га е пр­жен му се до­да­ва­ат исеч­ка­на­та зел­ка и три де­ци­ли­три во­да. Се ва­ри на уме­ре­на тем­пе­ра­ту­ра, до­де­ка не из­врие во­да­та. То­гаш се до­да­ва исеч­ка­ни­от маг­до­нос, се до­да­ва црн пи­пер и до­бро се про­ме­шу­ва.

Ми­сир­ка­та се ва­ди од та­ва­та и во со­кот од пе­че­ње­то се до­да­ва зел­ка­та, се про­ме­шу­ва и врз неа се ста­ва ми­сир­ка­та. По­тоа та­ва­та се ста­ва во рер­на и се пе­че до­де­ка зел­ка­та не по­тем­ни и не ис­па­ри во­да­та, око­лу 30 ми­ну­ти.

До­де­ка се пе­че, зел­ка­та не­кол­ку­па­ти се про­ме­шу­ва.

Под­ва­ро­кот се сер­ви­ра на овал­на пор­це­лан­ска чи­ни­ја, врз не­го се ре­ди ме­со­то исе­че­но на пар­чи­ња и пре­ле­а­но со со­кот од пе­че­ње­то.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top