| четврток, 6 декември 2018 |

Спас за дијабетичарите: Печурка која го намалува нивото на шеќер во крвта за 40%

Печурката по име Корпинус коматус (Coprinus comatus) го намалува нивото на шеќери во крвта за над 40% и тоа верувале или на во рок од еден час по конзумирањето, а нејзиното дејство трае повеќе од 6 часа.

Таа е добар лек за шеќерните болести, богата е со калиум, калциум, бакар, цинк и нијацин, а содржи и 20 слободни аминокиселини од кои 6 од нив се есенцијални.

Сушен прав од оваа печурка станал составен дел за леување на дијабетис во некои земји

Освен што го регулира шеќерот, ги смирува и воспалителните процеси во организмот, а покрај тоа спречува настанување на кардиоваскуларни болести кои се редовна компликација од дијабетисот.

Оваа печурка е значајна и за сочувување на ќелиите на панкреасот кои произведува инсулин.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top