| четврток, 6 декември 2018 |

Како да ги јадете омилените оброци и да слабеете

Нутриционистот Зои Харкомб поминала 20 години во истражување на губењето на килограмите и навиките на прејадување и открила 3 главни здравствени проблеми кои влијаат на потребите за одредени видови на храна: Candida albicans, нетолеранција кон одредени видови храна и хипогликемија.

диета

Но, она што е уште поинтересно е што открила зошто и точно од кои диетални совети може да настанат овие состојби кои ве вртат во магичниот круг на потреба за слатки или други типови на нездрава храна:

Ако се обидувате да јадете помалку, немасно и да ги броите калориите, тогаш овие три работи ќе ви се случат:

1. Ќе јадете повеќе јаглехидрати и помалку масти

2. Ќе ги јадете истите работи секој ден

3. Ќе го ослабете имунитетот.

Токму овие фактори ве доведуваат до можноста за појава на некои од горенаведените здравствени проблеми.

– Ако започнете со нискокалорична диета голема е веројатноста дека ќе завршите како зависник од храна“ – вели Харкомб.

Оваа диета полека ве воведува во одличните навики на исхрана со кои полека ќе ги губите килограмите. Се одвива во 2 фази при што првата трае 5 дена, а втората нема ограничување.

Фаза 1:

Прв ден

Појадок: Сланина и јајца

Ручек: Лосос и зеленчук

Вечера: Кафеав ориз и зеленчук

Втор ден

Појадок: 100g Овесни снегулки со вода

Ручек: Туна салата

Вечера: Месо по избор со зеленчук

Трет ден

Појадок: Омлет

Ручек: Пилешки стек со зеленчук

Вечера: Полнети пиперки со ориз и зеленчук (не месо)

Четврти ден

Појадок: 75g житарици по желба со вода

Ручек: Салата и варени јајца

Вечера: Риба по избор и зеленчук

Петти ден

Појадок: Кајгана со свеж зеленчук

Ручек: Печено пилешко со зеленчук

Вечера: 75g Тестенини по избор со доматен сос
Втората фаза нема одредено мени на исхрана туку правила по кои се придржувате.

Правила на втората фаза:

1. Не јадете преработена храна

2. Не мешајте јаглехидрати и масти

3. Не ја јадете храната од која најчесто се прејадувате

4. Не јадете маринирана храна

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top