| четврток, 6 декември 2018 |

Бизнис совет: Стевија – растение кое ги освојува светот и Македонија

stevija
Трен­дот на здра­ва ис­хра­на сè по­ве­ќе се ши­ри ме­ѓу лу­ѓе­то, па во таа на­со­ка по­сто­ја­но се на­о­ѓа за­ме­на на ка­ло­рич­ни­те и штет­ни про­из­во­ди со по­мал­ку ка­ло­рич­ни и не­штет­ни. Во кон­текст на тоа, во све­тот ста­на ви­стин­ски хит одг­ле­ду­ва­ње­то сте­ви­ја, гр­му­ше­сто рас­те­ние поз­на­то и ка­ко сла­док лист или ше­ќе­рен лист би­деј­ќи пра­вот до­би­ен со ек­страк­ци­ја од ли­сто­ви­те е око­лу 300 па­ти пос­ла­док од обич­ни­от ше­ќер, а са­ми­те ли­сто­ви на рас­те­ни­е­то се 35-45 па­ти пос­ла­тки.

Одг­ле­ду­ва­ње­то сте­ви­ја во Ма­ке­до­ни­ја е мал­ку за­ста­пе­но во ор­га­ни­зи­ра­на фор­ма, па ток­му тоа ја кре­ва не­го­ва­та це­на. Ед­на сад­ни­ца од сте­ви­ја мо­же да се на­ба­ви за 20 евра, а 100 гра­ма су­ше­ни ли­сто­ви од ова рас­те­ние на па­за­рот чи­нат 13 евра. Од рас­те­ни­е­то се до­би­ва­ат по­ве­ќе бер­би и, во за­вис­ност од го­ле­ми­на­та, мо­же да да­де по­го­ле­ма ко­ли­чи­на ли­сто­ви. Сте­ви­ја е рас­те­ние кое по­тек­ну­ва од Јуж­на Аме­ри­ка и за не­го во кра­тко вре­ме слуш­на­ле мно­гу по­тро­шу­ва­чи. Најм­но­гу се збо­ру­ва за не­го­ва­та ле­ко­ви­тост при мно­гу симп­то­ми, ка­ко што се за­мор, за­пек, ви­сок кр­вен при­ти­сок, пре­ку­мер­на те­жи­на, гихт и бол­ки во гр­ло­то. Бла­го­да­ре­ние на кли­нич­ки­те ис­пи­ту­ва­ња спро­ве­де­ни во САД, не­о­дам­на е откри­е­но де­ка рас­те­ни­е­то сте­ви­јаи си­те не­го­ви со­вре­ме­ни фор­ми ја на­ма­лу­ва­ат за­вис­но­ста од ци­га­ри и од ал­ко­хол.

Де­нес ова рас­те­ниедо­а­ѓа на па­за­рот во раз­лич­ни фор­ми, во фор­ма на су­ше­ни лис­ја, во фор­ма на су­ше­ни лис­ја из­дро­бе­ни во прав, во теч­на фор­ма (кап­ки), во пи­лу­ли по­год­ни за зас­ла­ду­ва­ње пи­ја­ла­ци, а осо­бе­но е це­не­то во кон­ди­тор­ска­та ин­ду­стри­ја ка­ко за­ме­на на ше­ќе­рот би­деј­ќи е поб­лаг од не­го, а со­др­жи ну­ла ка­ло­рии. Ра­сте­ни­е­то сте­ви­ја при­па­ѓа на це­лос­но при­род­ни­те пре­па­ра­ти, а бла­го­да­ре­ние на не­го­ва­та раз­лич­на и по­ве­ќе­крат­на при­ме­на сѐ по­ве­ќе се кла­си­фи­ци­ра во про­из­во­ди­те што на­ви­сти­на ни по­ма­га­ат во одр­жу­ва­ње­то на здрав­је­то и во по­до­бру­ва­ње­то на ква­ли­те­тот на жи­во­тот. Сте­ви­ја­та ја ре­гу­ли­ра гли­ко­за­та во кр­вта (неј­зи­ни сла­тки со­стој­ки се гли­ко­зи­ди, а не јаг­ле­но­хи­дра­ти), на­ма­лу­ва мач­ни­ни, го пот­тик­ну­ва ва­ре­ње­то на хра­на­та, по­ма­га во на­ма­лу­ва­ње­то на крв­ни­от при­ти­сок, го за­бр­зу­ва заз­дра­ву­ва­ње­то на ра­ни­те и ги уб­ла­жу­ва луз­ни­те, а има по­зи­ти­вен ефект и кај осте­о­по­ро­за­та. До­кол­ку се пре­те­ра со кон­су­ми­ра­ње, мо­же да се ја­ват не­са­ка­ни ефе­кти, ка­ко мач­ни­ни, вр­тог­ла­ви­ца, гла­во­бол­ка, по­вра­ќа­ње или сла­бост во му­ску­ли­те. Во­о­би­ча­е­но се ко­ри­сти за зас­ла­ду­ва­ње без­ал­ко­хол­ни пи­ја­ла­ци, де­сер­ти, со­со­ви, јо­гур­ти, сла­до­ле­ди, жи­тар­ки, па­ста за за­би, рас­тво­ри за плак­не­ње на уста­та и пе­чи­ва, од­нос­но во се­кој ре­цепт во кој се ко­ри­сти ше­ќер или за­ме­на за ше­ќер и е единс­твен при­ро­ден зас­ла­ду­вач кој е без­бе­ден за ди­ја­бе­ти­ча­ри­те ка­ко и за си­те што вни­ма­ва­ат на сво­ја­та те­лес­на те­жи­на.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top