| четврток, 6 декември 2018 |

Какаото го намалува зголемениот холестарол

Какаото би требало да се пие топло. Помешајте шолја млеко, две лажички какао во прав, една лажица мед, една лажица екстракт од ванила и прстофат сол.

Вкусно и хранливо какаото освен што може да влијае на намалувањето на крвниот притисок и зајакнување на крвните садови, може и да го намали „лошиот“ холестетол (LDL), а го зголемува нивото на добриот (HDL).

За тоа се заслужни флавоноидите кои ги содржи какаото во изобилство, а кои истовремено се значајни и за намалување на факторите за ризик од дијабетес.

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top