| четврток, 6 декември 2018 |

Мозокот не прави разлика помеѓу чоколадна торта и кокаин

Истражувачите од францускиот центар за научно истражување тврдат дека човечкиот мозок всушност не ја разликува чоколадната торта од кокаинот.

Триглицеридите, маснотиите кои ги внесуваме како храна делуваат како тешки дроги на мозокот кој не е во состојба да направи разлика помеѓу двете супстанци, бидејќи директно влијаат на истa област – дел поврзан со препознавањето на задоволството и наградата.

Резултатите на истражувањето укажале на потребата на подобро согледување на причината за компулсивното однесување кај дебелите лица.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top